Megint hekkerekről szólnak a hírek? Ön is tart attól, hogy ellopják jelszavait, feltörik fiókjait?

Habár a megelőzés kifizetődőbb, mint kapkodni akkor, ha már megtörtént a baj; azok, akik még nem tapasztalták meg, hogy milyen veszteséggel jár egy ügyféladatbázis feltörése vagy értékes üzleti adatok kiszivárgása, gyakran elmismásolják a prevenciót.

Botrányok és bírságok

Teszik ezt annak ellenére, hogy az elmúlt időszakban rengeteg nemzetközi és hazai szervezet keveredett jelszó- és adatvédelmi botrányba. A sorban olyan tech-óriások is szerepelnek, mint a Google, de beszélhetünk az eddigi legmagasabb – 66,4 milliárd forintos – GDPR büntetést kapó British Airways-ről vagy a Marriott Hotelről is.

Pedig mind a szankciók, mind a bizalomvesztés megelőzhető lenne pár biztonsági intézkedéssel: jelszótitkosítással, jogosultságkezeléssel, automatikus jelszócserével.

Gyenge jelszavak és jelszóhasználati szokások

Egy sokak számára személyesen is ismerős helyzet: új munkahely, első nap. A laptop elé lehuppanva egy cetlire ragasztva találjuk belépőnevünk (gyakran: vezetéknév.keresztnév) és jelszavunk (gyakran: keresztnév123). Egyszerű és kényelmes gyakorlat, de biztonságosnak semmiképp sem nevezhető.

Amikor a szervezeti irányelvek szerint munkavállalóra (új belépők esetén a rendszergazdára) bízzák a jelszó létrehozását, a legtöbben a legkisebb ellenállás felé haladva a lehető legegyszerűbben oldják meg a feladatot. A helyzet akkor sem jobb, ha az új munkatársat személyesen kötelezik egyedi jelszavak létrehozására, mert a legtöbbünk kreativitása csak a legritkább esetben nyúlik az 123456 számkombináción túl, de leggyakrabban ebben az esetben is csak a legcukibb házi kedvenc becenevéig terjed.

Ezért, ha Ön kritikus üzleti rendszerek védelméért felel, kétszer is érdemes megfontolnia, hogy kire bízza a jelszógenerálást.

A PassMan egy olyan vállalati jelszókezelő rendszer, mely a közösen használt felhasználói fiókok jelszavainak biztonságos és egyszerű kezelését végzi.

A program nem csak tárolja és jogosultság alapján kiadja a hozzáférési azonosítókat, hanem szükség esetén automatikusan meg is változtatja a jelszavakat, miközben minden felhasználói tevékenységet nyomon követ és rögzít, hogy a céges titkokra továbbra se derüljön fény.

Szolgáltató partnerünk Megoldásáról ITT olvashat részletesen és kérhet ajánlatot könnyen, gyorsan, egyszerűen.