Sokat olvasni az ERP rendszerek előnyeiről és bevezetési hasznosságáról, de hogy valójában ez mekkora volumenű tervezést és irányítást kíván mind a szolgáltató, mint pedig a kivitelező részéről, azt már kevesen ismerik.
ERP szolgáltató partnerünk esettanulmánya a Kerko Hungária Zrt-nél.
 

Mi volt a kiinduló pont, amelyre az ügyfeletek megoldást keresett?

Egy régi #DOS alapú program volt a kiváltandó alkalmazás. Ennek olyan ismert #hiányosságai voltaknem volt egy közös (törzs)adatbázis, szinkronizálás manuálisan történt és többe között a beépített kimutatások segítségével érdemi információk sem voltak kinyerhetőek.
 

A megoldásotokat hogyan tudtátok bevezetni náluk?  

  1. #előkészítés fázisában a célok kitűzése, és pontos definiálása történt.
  2. #bevezetéskor előállt egy „rendszer-alrendszer-modul-funkció” alapú specifikáció, belső és külső tesztelés, majd az adatmigráció, telepítés, oktatás.
  3. Végül a #tesztelés – éles üzem (pilot) fázisban a fejlesztés gyakorlatilag elkészült, és az éles adatokkal, és valós folyamatokkal megkezdődött a munka.

Milyen nehézségek adódtak az ERP rendszer bevezetésekor?

A megrendelő oldali projektmenedzser hiánya, valamint a megrendelő oldali szakértők szakmai álláspontjának eltérése a vezetőség céljaitól.
Mi pedig az erőforrásigény megbecsülése során kisebb létszámú csapatot nevesítettünk a projektre, mint azt a munka mérete eredetileg indokolta volna, a projekt felénél egy főt vontunk be.
 

Milyen eredmények születtek, mi volt a tapasztalatotok?

A SWOT analízist felhasználva az #erősségeket abban látjuk, hogy maximálisan illeszkedik a megrendelő munkafolyamataihoz. A hatékonyabb, és gyorsabb munkavégzés miatt a bevételei is növekedtek. A #gyengeséget abban véltük, hogy a  bevezetéskor megállapított és elfogadott hardware kapacitás a rendszer funkcionalitás bővítésének, vagy a Kerko Zrt. további növekedésének a korlátjává válhat. #Lehetőségként a bevezetett ERP folyamatos „ötletgyárként” szolgál a megrendelőnek, hiszen a bevezetés óta eltelt öt évben számtalan új funkcióval bővült a rendszer. Veszélyként pedig úgy véljük, hogy a rendszer bevezetése a tervezetthez képest végül jelentősen elhúzódott.

További részleteket az esettanulmányban szereplő ERP rendszerről itt olvashat!