Vállalatirányítás, vállalat irányítási rendszerek nélkül? Költséghatékonyság vagy inkább rizikó?

Amennyiben Ön szerint nagyon drágák a vállalatirányítási rendszerek, kérem olvasson tovább és fedezze fel velünk, hogy milyen rejtett költségei keletkeznek, ha nem invesztál a vállalatirányítási rendszerek integrálásába.

A probléma igen sok rétegű. Ennek okán 2 részre bontottuk cikkünket, amely alapján tisztább képet kaphat arról, miért is érdemes elgondolkodni azon, befektessünk-e egy jól kidolgozott és bizonyítottan hatékony vállalatirányítási rendszerbe.

Három vállalati alappillért fogunk elemezni:

  1. Költségek
  2. Humán politika
  3. Hatékonyság

Célunk, hogy felébresszük Önben egy olyan gondolatsort, ami fölött lehet korábban átsiklott.

1.Költségek

Szoftverek

Első blokkunkban egy olyan vállalati alappillért vizsgálunk, ami nem igényel magyarázatot. Ezen cikk minden része erre az alap problémára fog vissza utalni. A legolcsóbb alap Office 365 csomag is 8-9 euró/ felhasználó/ hónap. Olcsónak tűnhet, de egy olyan softverbe invesztál, ami nem arra lett kifejlesztve, hogy egy komplex tevékenységet folytató vállalatot irányítsanak vele. Ennek okán olyan rejtett költségeket jöhetnek elő, amire nem is gondolnánk. Most csak egy párat említenénk meg:

A vállalatának méretétől függően, de minimum a vezetőknek, Hr-eseknek, pénzügyeseknek, az anyaggazdálkodással foglalkozó, termelő és tervező tevékenységet végző kollégáknak szüksége lesz hozzáférésre bármelyik softver csomagot is válassza. A korábban írt költségek így nagyon gyorsan felszorzódnak.

Hardware

Ahhoz, hogy az Office termékeket kvázi hatékonyan tudjuk használni pénzügyi, tervezési, anyagmozgatási vagy igazából bármilyen területen, fel kell mérnünk vállalatunk informatikai felkészültségét. Gondoljon bele, szinte mindenhova minimum egy nagy képátmérőjű monitorra van szükség, rosszabb esetben két monitorra, ami igen költséges. Hardware fronton pedig igazi atomerőműre, hogy kezelni tudja a több ezer sornyi adatot. Ha van is ilyen számítógépünk akkor is sokszor előfordul, hogy több táblázat, adatbázis együttes kezelése során a program összeomlik, nem válaszol, nem azt csinálja, amit szeretnénk. Ez hatalmas pénz és idő kiesés, valamint iszonyatosan frusztráló is.

Tárhely és biztonság

Tárhely tekintetében is igen magasak a költségek, ne csak a file-ok által foglalt helyre gondoljon, hanem a biztonsági mentésekre, extra winchesterekre is, ami elengedhetetlen az adatveszteségek elkerülése végett. Amennyiben több helyre is szeretné menteni az adatokat, mert nem kíván felhő alapon dolgozni, amit hozzá tennénk nem sok dolgozó tud kezelni, újabb és újabb softver licenszeket kell vásárolnia.

Ezen softvereket még fel is kell kutattatni valakivel, ki kell választania, dolgozóit külön tréningeztetnie kell és még sorolhatnánk. Itt, már az IT hardware és software fronton is megmutatkozik micsoda költség áradat indul el. Ezt igen nehéz észrevenni, adminisztrálni, majd kezelni egységes rendszer nélkül.

Ne is beszéljünk arról, hogy humán fronton micsoda költségekkel jár a fenti infrastruktúra kiépítése. Egy olyan szakember, aki teljes biztonsággal fel tud állítani és üzemeltetni tud egy ilyen több modulos, külön softver családokból összeálló rendszert, minimum 500-700 ezer forint bruttó munkabért elkér havonta és egy olyan rendszert üzemeltet, ami se nem szakszerű, se nem hatékony.

2.Humán politika

Első pontunkban már felvetettük a munkabérek problematikáját, itt egy másik aspektust szeretnénk Önnel kitárgyalni.

Toborzás

Minden CV, ami Önhöz beérkezik biztosan tartalmaz 1 mondatot: az Office termékek teljes körű ismerete. Az esetek 90 százalékában viszont a valóság az, hogy a dolgozók még egy szűrőt sem tudnak használni az excel-ben, képletekről már ne is beszéljünk. Ez azt eredményezi, hogy mindenki másképp csinálja, más logika alapján építi fel adatbázisát. Ennek okán nincs meg a lehetőség a rendszer standardizálására, tehát nem centralizált, így nem is lehet hatékony.

Dolgozói elégedettség

Bármilyen tevékenységet is folytasson Ön, a vállalatirányítás egy többrétegű, komplex tevékenység, ami standardizálást, egységesítést igényel, a hatékony és a harmonizált munkakörnyezet megteremtéséhez.

Amennyiben ez nem valósul meg, dolgozói frusztráltak, indokolatlanul túlterheltek lesznek. Nem a munkakörükbe tartozó tevékenységükkel, hanem a programok üzemeltetésével fognak foglalkozni, ami ismét kiesést eredményez.

Cégimázs

Végül de nem utolsó sorban, a mai piaci helyzetben igen fontos vállalata imázsa, egy szétszórt, nem professzionálisan kialakított informatikai rendszer nem kelt jó benyomást vállalata szervezettségéről. Elkedvetleníti dolgozóit, valamint elriasztja a szakképzett, Ön által drága pénzért felkutatott szakembereket.

Ha szívesen elkerülné a fent részletezett rejtett költségek exponenciális növekedését, keresőnk segítségével felfedezheti azokat az informatikai megoldásokat, melyek segíthetik elérni a céljait.