5 tipp a helyes döntéshez vezető úton

  1. Költségvetés tervezés
  2. A kihívások meghatározása
  3. Integrációs követelmények paraméterezése
  4. Készletkövetési módszer választás
  5. A felhasználók meghatározása

Költségvetés tervezés

Első lépésként fontos meghatározni mekkora büdzsé áll rendelkezésre, hiszen szinte lehetetlen megtalálni a megfelelő rendszert ha nem ismeri az árkategóriát, amelyben mozoghat. A meghatározott költségvetés szűkíti a keresést és a segítségével megtakaríthatja az időt és energiát amit, a költségkereten kívüli rendszerek tanulmányozásával töltene.

Ismerd meg a kihívást

A kihívások meghatározása

Fontos, hogy pontos információk álljanak a rendelkezésre, a fennálló problémákról és kihívásokról amelyeket egy integrált rendszer bevezetésével tervez megoldani. A várható beruházás ugyanis elég jelentős lesz ahhoz, hogy ne akarjon félmegoldást választani.

Győződjön meg róla, hogy ismeri a leltárfolyamatokat és a kihívásokat melyekkel csapata az aktuális munkafolyamatok során szembesül. Ez az információ megkönnyíti, hogy olyan megoldást válasszon, amely megoldhatja a leltározás jelentette kihívásokat.

Integrációs követelmények

Fontos lépes meghatározni, hogy milyen, a vállalata által már használt rendszerekkel kell a készletgazdáslkodási rendszernek kompatibilisnek lennie. Már használ CRM, ERP, vagy számlázó programot? Akkor érdemes olyan készletgazdálkodási szoftvert választani, mely integrálható a már alkalmazásban lévő rendszerekkel, így elkerülhetőek a manuális adatrögzítési feladatok. Hiszen attól függően, hogy mennyi adatra van szüksége a készletkövetéshez – úgy mint cikkszámok, lokáció, megrendelések – ezek az adatrögzítési folyamatok akár jelentős időt felőrölhetnek. Ezt a figyelmet a munkatársak értékelni fogják!

A kézi adatrögzítést azért is érdemes kiküszöbölni, mert a manuális folyamat során minden esetben adatvesztést kockáztat, mely akár jelentős késésekhez vezethet. A zökkenőmentesen integrálható rendszer kiválasztása jelentősen javítja a hatékonyságot és a láthatóságot.

inventory challenges

Készletkövetési módszer kiválasztása

Először határozza meg, hogyan kívánja követni a vállalkozása rendszerébe bekerülő elemeket, hiszen rengeteg különböző módszer áll a rendelkezésére, melyekkel követheti a készlet mozgásokat.

Nyomon követheti a készleteket vonalkódokkal, sorszámozással és RFID-címkékkel is csak hogy néhány példát említsünk. Természetesen bizonyos készlet-követési módszerek jobban illeszkednek az Ön termékeihez, míg mások kevésbé. Azért fontos a módszer meghatározása nem csak a tényleges beruházás, hanem a keresési folyamat megkezdése előtt, mivel nem minden készletgazdálkodási rendszer alkalmas minden módszer lekövetésére. A leltárfolyamatok kényszerítése egy alkalmatlan rendszerben nem csak problémás, de költséges is lehet. Tehát, az extra költségek elkerülése érdekében a keresés megkezdése előtt határozza meg, hogy melyik nyomkövetési módszert fogja működtetni.

A választott nyomonkövetési módszertől függ, hogy szükséges-e beruháznia hardwer eszközökre, például scanner-re. Amennyiben scannert használ a nyomonkövetéshez fontos, hogy ezek az eszközök használhatóak legyenek a választott készletgazdálkodási rendszerben. Ha a rendszer után kiválasztja ki a szkennereket, előfordulhat, hogy nem lesznek kompatibilisek, vagy lehet, hogy a kompatibilis szkennerek nem felelnek meg az Ön igényeinek. Mint látható, fontos, hogy ezeket a döntéseket a keresés megkezdése előtt meghozza.

users

A felhasználók meghatározása

Határozza meg pontosan hány felhasználó számára szükséges rendszer hozzáférést biztosítani, kik ezek a felhasználók és hol tartózkodnak.

Amikor elkezdi a keresést, jó tudni hány felhasználóra van szükség, ugyanis számos készletgazdálkodási rendszerben az extra felhasználók extra költséggel járnak. A számok tudatában könnyebben kalkulálható a beruházás várható költsége. Ezen felül, a rendszerhasználat helyének ismerete segít meghatározni, hogy a készletrendszer hogyan legyen beállítva. Hiszen könnyen elképzelhető, hogy a felhasználók az ország különböző részein, vagy akár a világ különböző részein találhatók.

Amennyiben raktár és készletgazdáslkodási rendszert keres, böngésszen megoldásaink között!