A vállalatirányítási rendszer, a definíciója szerint egy olyan számítógépes szoftver, amely képes kiállítani egy vállalat kimenő számláit. Persze erre önmagában bármely számlázó program képes, de a vállalat irányítási rendszerek alapját is ez a funkció jelenti.  Ma a vállalatirányítási rendszerek integráltan kezelik a vállalat kimenő és bejövő számláit, a pénztári és banki nyilvántartásait, valamint képesek biztosítani a szakmai feladatok ellátásához szükséges szoftveres keretrendszert is.
Az egyik legfontosabb tulajdonságuk az integrált adatkezelés és a valós idejű adatfeldolgozás, mely biztosítja, hogy a programban rögzített adatok a megfelelő hozzáféréssel rendelkező munkavállalók számára egységesen elérhetőek legyenek. Ezek a tulajdonságok képesek jelentősen csökkenteni a dolgozók adminisztrációval töltött munkaidejét és ezáltal növelni a hatékonyságukat.

Minek köszönhető a vállalatirányítási rendszerek látványos térhódítása?

A világpiaci változások és a fokozódó verseny mellett, csak az a vállalat tud hosszútávon fennmaradni, amely képes a piaci változásokra a lehető legrövidebb reakcióidővel válaszolni. A gyors döntések titka, pedig az optimális információellátás- és áramoltatás. A vállalatirányítási rendszerekbe az adatokat, a keletkezésük helyén viszik fel a felhasználók, így az információ a bevitel pillanatában automatikusan eljut a gazdálkodás valamennyi érintett területére. Ez a funkció felbecsülhetetlen előnyt biztosít a döntéshozók számára, az integrált vállalatirányítási rendszert nem használó vállalkozások vezetőivel szemben.

Mi az az ERP?

Az ERP rendszereket általánosságban a vállalat irányítási rendszerekkel azonosítjuk, és a vállalati erőforrások gazdálkodását támogatják. A rövidítés az angol az Enterprise Resource Planning megnevezést takarja, amely magyarul vállalati erőforrás tervezést jelent.

Az ERP rendszerek lehetnek fejlesztett eszközök, vagy standard szoftver megoldások melyek a vállalati igényeknek megfelelően testre szabhatóak.

Az ERP rendszerek fontos követelménye a korlátlan kimutatás készítés lehetőségének biztosítása. Az integrált szoftver nélkül működő vállalkozásban kimutatásokat csak egy-egy részterületen belül (pl. számvitel vagy beszerzés) lehet könnyen elvégezni, míg a több területet is átölelő kimutatások elkészítése nehézkes, legtöbbször hosszas manuális munkát is igénylő feladat.

A másik legfőbb elvárás az ERP rendszerekkel szemben a rugalmasság, ezért az ERP rendszerek minden esetben a vállalati igényeknek megfelelően testre szabhatóak. Hiszen a rendszert használó cégek tevékenységi köre, a különböző országok törvényi előírásai és az egyes vállalatok szervezeti struktúrái egészen változatosak lehetnek, amit a szoftvernek programmódosítások nélkül követnie kell. Ha egy vállalatnál felmerülnek olyan speciális igények, melyek a standard rendszernek nem képezik részét, akkor kap szerepet a rendszerrel együtt szállított fejlesztői környezet, melynek segítségével ezek egyszerűen elkészíthetők.

Fejlesztői környezet
ERP rendszerek gyorsan követni tudják az ügyfél szervezetében fellépő változásokat

Melyek a standard ERP rendszerek legfőbb jellemzői?

 • Folyamatosság
 • Integráltság
 • Optimalizálás és rugalmasság
 • Moduláris felépítés
 • Valós idejű működés
 • Rugalmasság
 • Fejlett adatvédelem
 • A felhasználó azonosítása és a jogosultsági rendszer
 • Naplózási és auditálási lehetőségek
 • Nyelvfüggetlenség
 • Dokumentáció és korlátlan kimutatás-készítési lehetőségek
 • Nyitottság (kapcsolat külső rendszerekhez)

A dokumentált vállalati adatmodell, a rendelkezésre bocsátott eszközök, valamint a frissítésekkel érkező új funkciók lehetővé teszik, hogy az ERP rendszerrel hatékonyan lehessen követni a szervezetben fellépő változásokat. Így a vállalat esetleges átszervezésekor is csupán a már jól ismert paraméterek átírására van szükség, ennek köszönhetően a produktív rendszer üzemeltetésében nem okoz fennakadást.

Pont egy ilyen rendszer tudná megkönnyíteni a munkáját? Nézzen körbe a MEGOLDÁSOK között.