Blogunk első részében már olvashatott pár okot, hogy miért is szakszerűtlenek és pazarlóak a leltárok, ha nincsenek professzionálisan végre hajtva.

A második részben arra szeretnénk rávilágítani, hogy a leltárhiány, nem a selejtekből vagy a meg nem talált termékekből áll csak össze, hanem a szándékosan elkövetett szabálysértésekből, bűncselekményekből. Ezek azok a lopások, amik látenciában maradnak, soha nem derülnek ki.

Ahhoz, hogy a témát pontosan megértsük nézzünk meg pár Magyarországi adatot, ami segíthet nekünk megállapítani, hogy valóban minden dolgozó lop-e?

Az adatokat Ön is megtalálhatja a Magyar Rendőrség és a Belügyminisztérium hivatalos honlapján, vagy a következő linken. https://bsr.bm.hu/

Tekintettel arra, hogy a nyilvánosságra hozott bűnügyi adatok, nem térnek ki pontosan a cégek sérelmére elkövetett lopásokra, valamint csak a hatóságok tudomására jutott adatok léteznek, így csak megbecsülni lehet, hogy milyen károkat okoznak a tolvajok. Az alábbi megállapítások becslések, nem vagyunk kriminológusok, de következtetni azért tudunk.

A MABISZ oldalán is megtalálható a következő kép, amely arra mutat rá, hogy mik a legmagasabb kockázati elemek Magyarországon. Elég magas pozíciót ér el, sajnálatos módon, blogunk témája.

kockázat

A kriminológia, mint tudomány, általában azt mondja ki, a vagyon elleni bűncselekményekkel kapcsolatban, hogy háromszorosa a valóban bekövetkező események száma, ahhoz képest, mint ami a hatóságok tudomására jut.

A kisebb értékű lopások, más néven a vagyon elleni szabálysértések száma 2013-2018 között, megütötte a 62.933-at. Ha ennek a háromszorosát vesszük 188.799 lopást jelent.

A lopásokkal kapcsolatban létezik még egy olyan tudományos megállapítás, hogy az összes lopásból 23%-ot a munkahelyen követnek el. Ez nem magyarországi adat, valószínűleg nálunk magasabb.

Kerekítve ez azt jelenti, hogy 43.424 szabálysértési értékre elkövetett lopást követtek el a munkahelyen 5 év alatt.

Ugyanezt, ha leszámoljuk a nagyobb értékű, bűncselekményekkel kapcsolatban, lopás sikkasztás kategóriában csak, akkor 645.703 regisztrált bűncselekményről beszélhetünk és 1.937.109 valós eseménnyel, amiből a cégek sérelmére elkövetett lopások száma 445.536.

Ha megnézi a statisztikákat, évente összesen 50 és 100 milliárd forint közötti kárt okoznak lopásokkal, sikkasztásokkal, aminek a 23%, legjobb esetben is 128 milliárd forint.

Magyarországon kb. 1.9 millió gazdálkodó szervezet van regisztrálva tehát, sok felé oszlik ez a szám, de valószínű, hogy az Ön cégénél is jelentős a kár, ami vagyon elleni bűncselekményekből származik.

Mi nem azt mondjuk, hogy minden magyar dolgozó lop, ezt kijelenteni felelőtlen lenne, de a számok igen magasak. Jobb félni, mint megijedni. Ellenőrízzen, kontrolláljon és legyen mindig gyanakvó, a dolgok csak úgy nem tűnek el.

Ha Ön nincs felvértezve arra, hogy megállapítsa pontosan mi is történik, hogyan fogja ezt meggátolni? A szó szoros értelmében, szét fogják lopni az agyát. Először állapítsa meg, jól elvégzett és hiteles leltárral, kontrolling folyamatokkal, mi is történik. Csak ezek után fektessen be biztonság technikai eszközökbe, erőkbe.

Nézze meg azon megoldásokat itt, amelyek segítenek megvédeni tulajdonát.