Ahogy korábbi bejegyzésünkben is írtuk a legfontosabb dolog vállalata sikeréhez, a stratégiai gondolkodásmód. Az alábbi 4 alappillér szükséges ahhoz, hogy kialakíthassuk a megfelelő gondolkodásmódot:

  1. Tervezés
  2. Folyamatszervezés
  3. Kontrolling rendszer
  4. Információs és kommunikációs rendszer

Ha az első két pillérről olvasna részletesebben akkor, ezt ide kattintva teheti meg.

Kontrolling rendszer

A kontrolling rendszer a vállalata munkafolyamatainak eredményességét mutatja meg. Ezen szemlélet az alapköve annak, hogy cégének folyamatai jól kézben tarthatóak és irányíthatóak legyenek. A kontrolling folyamat három idősíkon dolgozik. Terv, tény és a várható. Ezen három tényezőből a legizgalmasabb a várható kérdése, ami nem egyszerűen a terv és tény különbsége, hanem a műszaki tartalom alapján határozható meg.

Például egy gyártási projektnél, a még el nem végzett feladatok fogják meghatározni, hogy mennyi idő, munka, gépi teljesítmény, anyagszükséglet és költség fog felmerülni a projekt lezárásáig. Ezen adatok beszerzése, annak érdekében, hogy a kontrolling folyamat sikeres legyen, informatikai hátteret, riportokat, adatokokat igényel. Egy átfogó rendszer nélkül rettenetesen nehéz és idegőrlő feladat ezen információk beszerzése.

Az alábbi diagrammon röviden bemutatjuk, a kontrolling szemléletű vállalat irányítási rendszer alapvető felépítését, valamint, hogy a gyakorlatban hogyan is néz ez ki, mire terjed ki. A diagramm alapján jól megmutatkozik, hogy pontosan milyen komplex feladatról is van szó.

 

Az előbbiekben már érintettük az információs és kommunikációs rendszerek szerepét, hatását. A korszerű irányítás alapfeltétele a megfelelően kialakított és üzemeltetett ICT (information communication technology) rendszer.

 

Az ICT rendszer feladata az információ szolgáltatása és megosztása a felhasználok számára. Tekinthetjük infrastrukturális elemnek, hasonlóan a víz-, gaz-, arám-, telefon stb. szolgáltatásokhoz. A munkavégzés nélkülözhetetlen eszköze, elvárjuk, hogy mindig rendelkezésre álljon. Ugyanakkor az ICT rendszer speciális szolgáltatás abból a szempontból, hogy folyamatosan változik, es alkalmazkodnia kell a felhasználói igényekhez, az üzleti folyamatokhoz.

Az ICT rendszer szerves részének tekintjük a felhasználókat, akik az egész rendszert működtetik. Az informatikai fejlesztéseket és beruházásokat a cég stratégiai céljaiból kell levezetni és konkrétan meghatározni.

A fent írt gondolkodásmód fizikális, rendszer színtű integrálásához megfelelő eszközökre is szüksége lesz, keresőnk segítségével felfedezheti azokat az informatikai megoldásokat, melyek segíthetik elérni a céljait.