A legfontosabb dolog vállalata sikeréhez, a stratégiai gondolkodásmód. Ezen gondolkodásmód alapján kell megtervezni az üzletfejlesztési irányokat, mind az informatika, a kontrolling, az üzleti folyamatok és a szervezeti struktúra vonatkozásában is. A dinamikus fejlődési ütem megtartása érdekében már az éves büdzsé tervezésekor – a nagyvállalatokhoz hasonlóan – 2-3 %-át az árbevételének érdemes üzletfejlesztési költségekre allokálni.

Mi is az a stratégiai gondolkodásmód? Vállalat irányítási szempontból ez egy nagyon komplex téma, de az alábbi idézet igen jól összefoglalja.

„Végcéljaidat igazítsd az eszközeidhez!”: A célok reális megfogalmazása biztosítja azok elérhetőségét. A „realitást” a célok eléréséhez szükséges eszközök hozzáférhetősége szabja meg.

Az alábbi 4 alappillér szükséges ahhoz, hogy kialakíthassuk a megfelelő gondolkodásmódot:

  1. Tervezés
  2. Folyamatszervezés
  3. Kontrolling rendszer
  4. Információs és kommunikációs rendszer

Tervezés

A jó üzleti terv minden sikeres üzlet alapja. Ez azt jelenti, hogy a vezetők számszerűsítve megfogalmazzák a cég fő céljait, a tulajdonosi elvárásoknak megfelelően. Ezen tervet lebontják az egyes szakterületekre, meghatározzák hatásköröket és a felelősségi köröket. Költségeket kell kiszámolni költséghelyekre lebontva, majd a bevételi és fedezeti felelősséget is meg kell állapítani.

KKV-k esetében érdemes egy nagyvonalú éves üzleti tervben gondolkozni, amelyben a sarok számok vannak rögzítve. Minél részletesebben tervezzük meg az egyes területeket annál jobban mérhető az egyes részlegek teljesítménye, de egyben időigényesebbé is válik a folyamat, rengeteg új adatra lesz szükségünk ahhoz, hogy a tervet össze tudjuk hasonlítani a valós teljesítménnyel.

A tervezést nagyban megkönnyíti, ha múltbeli, historikus adatok állnak rendelkezésünkre. Ebben segítségünkre vannak a vállalt irányítási rendszerek, amelyek nyilvántartási és riportálló funkciói nélkülözhetetlenek a jó terv elkészítéséhez, felülvizsgálásához.

Folyamatszervezés

A 21. században, az információk áramlásának felgyorsulása és a magas szintű verseny miatt, kiemelten fontos minden folyamat automatizálása, ami azonnali reagáláshoz és cselekvéshez vezet.

A nagy cégek megengedhetik maguknak, hogy a folyamatok fejlesztésére és elemzésére, külön osztályokat tartsanak fenn, de a KKV-knál erre nem biztos, hogy van lehetőség.

Külön erőforrások biztosítása helyett válasszon integrált vállalt irányítási rendszert, mely képes az összefüggéseket kezelni. Ha a folyamatok előre le vannak képezve, hatékonyabban tudunk reagálni minden helyzetre.

A folyamatok hatékonyságát a leadott teljesítmény, erőforrások, felhasználások és a folyamat outputja alapján tudjuk megítélni. Ehhez sok információ szükséges, amit csak egy integrált vállalat irányítási rendszer tud biztositani.

A kontrolling és az információs és kommunikációs rendszerekről és azok fontosságáról a következő bejegyzésben olvashat.